خودکارسازی یا اتوماسیون
اتوماسیون صنعتی یا روباتیزه کردن (Industrial Automation) به معنی بکارگیری ابزارهای کنترلی مثل کامپیوتر به جای انسان به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و پروسههای تولید میباشد. اتوماسیون به بهرهگیری از سامانههای کنترل مانند :کنترل عددی، کنترل منطقی قابل برنامه ریزی، و دیگر سیستمهای کنترل صنعتی، مکانیکی و الکترونیکی به کمک رایانه ها برای پایش کنترل خط تولید گفته میشود، که در آن هدف، کاهش احتیاج به حضور انسان است.
اتوماسیون از نظر لغوی به معنای “کنترل و هدایت دستگاهی بطور خودکار” است. در صنعت امروزی هدف کنترل رسیدن به معنای کامل لغت اتوماسیون میباشد. اما به علل مختلف این هدف امکان پذیر نیست و دربیشتر موارد یک سیستم نیمه خودکار داریم که بخشی از کنترل بوسیله اپراتور و قسمتی از آن بوسیله سیستم کنترل انجام میگیرد.
یکی از مهمترین ارکان تولید صنعتی، اتوماسیون است که تا قبل از پیدایش آن، از دستگاههای مختلفی برای کنترل خطوط تولید استفاده میشد. که هر یک به شکل جداگانه عمل می کردند و در آنها محدودیت ها و اشکالات بسیار زیادی وجود داشت. هدف از اتوماسیون سازی و بکارگیری روبات، بالا بردن کارایی تجهیزات صنعتی و تولیدی است. هماهنگی و تناسب بین دستگاه ها و روباتها و ایجاد شبکه در یک خط تولید، نتیجه بکارگیری تکنولوژی اتوماسیون است.
سیستم صنعتی اتوماسیون
مسئولیتی بیش از کنترل فرایند تولید را بر عهده دارد که بوسیله کارشناسان مربوطه تنظیم شده و عبارت است از:
- تبادل اطلاعات بین قسمت های مختلف تولید
- برقرار کردن استراتژی های کنترلی در کارخانه
- ایجاد یک واسطه بین کاربر و مجموعه تحت کنترل
خودکارسازی یا اتوماسیون (فرانسوی: automation)
به فرایندی گفته میشود که در آن دخالت انسان به حداقل رسیده باشد. در زبان یونان باستان به معنی خود فرمان است. رباتیزه کردن یا اتوماسیون صنعتی به معنی استفاده از ابزارهای کنترلی مثل کامپیوتر به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و فرایندهای تولید است. خودکارسازی یک گام فراتر از مکانیزه کردن است. مکانیزه کردن به معنی فراهم کردن اپراتور انسانی با ابزار و دستگاههایی است که برای انجام بهتر کارشان یاری میگیرند. نمایانترین و شناخته شدهترین بخش در خودکارسازی رباتهای صنعتی هستند.
اتوماسیون بطور فزاینده، نقش مهمی را در اقتصاد جهانی و در آزمایش و تجربه روزانه ایفا میکند. مهندسان تلاش میکنند تا دستگاههای خودکار را با ابزار ریاضی و سازمانی ترکیب نمایند، تا توسط ایجاد سیستمهای پیچیده، پاسخ گوی نیازهای به سرعت در حال گسترشی از برنامهها و فعالیتهای انسانی باشند.
کامپیوتر مرکزی تخصیص یافته در کنترلکننده منطقی قابل برنامهریزی (PLCها)، غالباً برای همزمان سازی پالس ورودی از حسگرها و اتفاقات (فیزیکی) با پالس خروجی به عملگرها و وقایع استفاده میشود. این اقدامات به عملکردهای به دقت کنترل شده منجر میشود، که کنترل دقیقی از هر فرایند صنعتی را فراهم میکند. اتوماسیون تا به حال تأثیر قابل توجهی فراتر از تصور انسان، در طیف گسترده ای از صنایع داشته است. دستگاههای خودپرداز، نیاز به مراجعه به بانک برای به دست آوردن پول و انجام معاملات را کاهش میدهد. بهطور کلی، اتوماسیون عامل اصلی انتقال در اقتصاد جهانی از کشاورزی به صنعتی در قرن نوزدهم و از صنعتی به خدماتی در قرن بیستم بود.
منتقدان ادعا میکنند که افزایش اتوماسیون صنعتی سبب افزایش نرخ بیکاری میگردد، این نگرانی از فشاری بود که در طول سال ۱۹۸۰ ایجاد شد. یک استدلال این است که این موضوع بطور ناملموسی در سالهای اخیر رخ داده است، بطوری که واقعیت به این صورت است که بسیاری از مشاغل تولیدی در ایالات متحده که در اوایل سال ۱۹۹۰ بود، توسط افزایش عظیم شغل در مدیریت و فناوری اطلاعات جبران شد.
معایب :
- جایگزینی انسان با دستگاه
- کاهش نیروی کار و بالا رفتن بیکاری
- کاهش قدرت خرید به دلیل افزایش بیکاری
- هزینههای اولیه بالا
مزایا:
- بالا رفتن تولیدات
- کم شدن هزینهٔ اپراتوری
- برطرف شدن مشکل کمبود نیروی متخصص
- انتقال نیروی کار به کارهای خدماتی
- بهبود ایمنی: جایگزین شدن با انسانها در انجام کارهایی است که باید در محیطهای خطرناک انجام شود (یعنی آتش، فضا، آتشفشان، تأسیسات هستهای، زیر آب، و غیره)
- بالا رفتن کیفیت کالا
- کم شدن زمان تولید
- کاهش تعداد انبارهای موقت
- تکرارپذیری
- کنترل کیفیت مناسب و دقیق
- کاهش ضایعات
- برهمکنش بهتر با سامانههای بازرگانی
- بهرهوری بالا و کم شدن فشار کار
- جایگزینی به جای اپراتورهای انسانی در انجام وظایف خسته کننده
- انجام کارهایی که فراتر از تواناییهای بشر است، مانند حمل بارهای بسیار سنگین، اشیاء خیلی بزرگ، خیلی داغ یا خیلی سرد یا مواد مورد نیاز به چیزهایی بیش از حد سریع یا بیش از حد آهستهاست.
- بهبود اقتصاد: گاهی اوقات و برخی از انواع اتوماسیون، اقتصاد سازمانها، جامعه، و بسیاری از انسانها را بهبود میبخشد؛ برای مثال، وقتی که تشکیلاتی اقتصادی سرمایهگذاری در فنآوریهای اتوماسیون خود را بهبود میبخشد یا هنگامی که یک دولت به واسطه اتوماسیون درآمدها را افزایش میدهند. یا زمانی که انسان از اینترنت استفاده میکند، که به نوبه خود استفاده از ماهوارهها و سایر موتورهای خودکار را شامل میشود.
اجزاء کنترل در یک سیستم اتوماسیون صنعتی
اتوماسیون (خودکاری) از سه قسمت اساسی تشکیل شدهاست که عبارتند از:
اندازهگیرها
کنترلکننده
محرکها
منبع : ویکی پدیا
بدون دیدگاه